Yrkesfiskare åskådare när Greenpeace agerade

Under övervakning av lokala yrkesfiskare och Kustbevakningen inledde Greenpeace på måndagen sin omdiskuterade aktion med att dumpa stenblock utanför Hallandskusten. Organisationen har fått tillstånd för dumpningen, men aktionen får ändå kritik från fiskebranschen och jordbruksminister Eskil Erlandssson.

Strax efter klockan elva på måndagen gled Greenpeaces fartyg ”Beluga II” ut ur Varbergs hamn med 180 stenblock i lasten, vardera med en vikt på mellan 500 kilo och tre ton. Samtliga block ska placeras på Kattegatts botten för att förhindra trålfiske vid Fladen och Lilla Middelgrund. Området är klassat som ett så kallat Natura 2000-område och lyder under EU:s habitatdirektiv.

– Vi har fört dialog med myndigheter och yrkesfiskare och anser att den här aktionen egentligen inte skulle behövas utan att det skulle gå att införa ett permanent skydd. Egentligen är det redan förbjudet att tråla här enligt EU:s direktiv, men myndigheterna tillåter alldeles för mycket och följer inte upp reglerna, säger Greenpeaces kampanjledare Staffan Danielsson.

Redan förra sommaren inledde Greenpeace kampanjen med att dumpa stenblock utanför tyska Nordsjöön Sylt och under vintern har organisationen arbetat med att få fram en miljökonsekvensbeskrivning av området utanför Hallandskusten samt sökt de tillstånd som krävs.

Både länsstyrelsen i Halland och miljödomstolen har gett tummen upp.

I lördags kritiserade dock jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) aktionen i en debattartikel i DN. Han menar att den hotar det svensk-danska avtal som totalförbjuder fiske i torskens lekområde i Kattegatt och att Greenpeaces agerande ger kritikerna till avtalet vatten på sin kvarn, vilket i sin tur försvårar försöken att rädda torsken.

Även yrkesfiskarna i området fördömer aktionen, tillsammans med Fiskeriverket och Sveriges fiskares riskförbund. Redan under söndagseftermiddagen då Greenpeace anlände med sin barack och sina fartyg till Varbergs hamn, uppstod en hätsk stämning. Sven-Olof Karlsson, kräftfiskare sedan 1967,skräder inte orden. Han är rädd att kräftfiskekvoten kommer att fyllas till hösten. Då vill han ha tillstånd att ta upp fisk, men är rädd att redskapen och båten ska förstöras av granitblocken som Greenpeace placerar ut.

– Om våra redskap och båtar förstörs får vi stå för kostnaderna själva. Det är vi som får ta smällen. Jag tycker inte att stenarna behövs. Det finns så många områden i Kattegatt som skyddas ändå, helt naturligt. Det här området är så litet, det behövs inga restriktioner här.

Kollegan Ola Bengtsson var en av de fiskare som följde efter Greenpeace med sin båt ”Ranskär” under gårdagen för att hålla koll på var blocken lades ut och för att markera sitt missnöje.

– Vi tittar bara, vi får inte hindra dem. Sedan kan vi inte se exakt var blocken läggs eftersom vi fått hålla oss på 150 meters avstånd. Risken nu är att våra redskap fastnar och går sönder om vi stöter på blocken. Jag tror inte att detta gagnar någon.

Greenpeace menar att havsområdena riskerar att slås sönder och att trålningen rör upp sediment som slammar igen bottnarna.

– Det här är en stor kampanj för oss och vi räknar med att hålla på med aktionen hela veckan beroende på hur vädret blir. Men det tar inte slut där. Vi delar problemet med bottentrålning med i stort sett alla kuststater i EU, säger Staffan Danielsson.

Publicerad i Dagens Nyheter, 2009-08-10. Foto: Anders Andersson.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *