Tullens beslag av alkohol ökar

Tullen beslagtar allt mer smugglad alkohol. Orsaken är fler kontroller och bättre polissamarbete. I Västra Götaland har beslagen av smuggelsprit stigit med över 1000 procent på två år.

Under årets första sex månader beslagtog tullen totalt i landet nästan 40 procent mer vin, starköl och alkoläsk än under motsvarande period för två år sedan.

Det här är siffror som går upp och ned genom åren, och till stor del beror statistiken på hur mycket resurser vi kan lägga ned på att göra beslag. Men vi upplever att det just nu kommer en strid ström av smugglad alkohol in i landet, säger Evelina Mibesjö vid Tullverkets presstjänst.

I Västra Götaland gjorde tullen i våras en särskild satsning mot bussmuggling och här siffran ännu större. Under första halvåret 2012 beslagtogs 6869 liter smuggelsprit i länet, en ökning med mer än 1000 procent jämfört med för två år sedan då siffran landade på 647 liter under motsvarande period.

– Hade vi haft tillräckliga resurser hade vi kunnat jobba med de här frågorna på heltid. Det blir ”vinst” varje gång vi gör en insats, säger Tony Magnusson, operativ chef för tullens brottsbekämpning i västra Sverige.

De så kallade spritbussarna utger sig för att arrangera dagsutflykter till Tyskland. Om bussen stoppas hävdar passagerarna att den inköpta alkoholen är för eget bruk.

– I själva verket är ”turisterna” bulvaner. Spriten lastas om i mindre skåpbilar och säljs vidare i Sverige och Norge.

Lejonparten av all misstänkt smuggelsprit beslagtas redan vid Öresundsbron och vid färjeterminalerna i Göteborg, Helsingborg och Trelleborg. Det som inte fastnar i tullens garn fortsätter upp längs E6, som blivit landets stora farled för smugglad alkohol.

– En del av godset stannar i Sverige.  Men det allra mesta transporteras vidare till Norge där det är betydligt dyrare att köpa alkohol, säger Tony Magnusson.

Bortsett från spritbussarna kommer en stor del av smuggelspriten in i landet med lastbilschaufförer, främst från Östeuropa.

Per-Arne Nilsson är före detta kriminalkommissarie och ansvarig för det tvååriga EU-projektet Prevention of Cargo Crime som avslutades i juni.

– Grundproblemet är osund konkurrens inom transportnäringen. Man anlitar utländska lastbilschaufförer för att det är billigare. Men deras löner är så låga att de måste hitta extraknäck. Därför börjar de sälja sprit under sina resor för att försörja sig.

För att stävja flödet har tullen i Västra Götaland utökat sitt polissamarbete.

– Vi gör även punktinsatser på mindre vägar, som Nissastigen från Halmstad till Jönköping, och i Karlstad, berättar Joakim Olsson, gruppchef vid tullen i Göteborg.

Han har jobbat inom tullen sedan slutet av 80-talet och menar att smugglingen har ökat successivt sedan Sveriges inträde i EU.

– Nuförtiden cirkulerar det till och med beställningslistor på folks arbetsplatser. Det har blivit en fråga om Svenssons moral. Alla tycks köpa svartsprit, men ingen ser till de negativa konsekvenserna.

Trots att beslagen ökar vittnar han om en stor frustration inom yrkeskåren.

– Det tar mycket tid att utreda misstänkta smuggelbrott och straffvärdet är lågt. Det här är organiserad brottslighet och de som ligger bakom kalkylerar med att åka dit i sina vinstmarginaler.

Så mycket alkohol får du ta in i Sverige

Den som kommer resande från ett annat EU-land till Sverige får skattefritt ta med sig 10 liter sprit (över 22 vol%), 20 liter starkvin (15–22 vol%), 90 liter vin (upp till 15 vol%) och 110 liter öl (över 3,5 vol%). Detta är dock bara riktlinjer. Det finns inga exakta gränser för hur mycket alkohol man får ta in från ett annat EU-land. Kan man styrka att man ska ha en stor fest eller ett bröllop och att varorna ska användas till detta kan man få ta in mer. En förutsättning för att få ta in alkohol i Sverige är att alkoholen ska användas för eget bruk. Källa: Tullverket.

Publicerat i Dagens Nyheter 2012-07-24

web-nyhet-tullen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *