Vildmark och strandliv i ett

I Tanzania kan man räkna med att få sitt lystmäte både när det gäller sol, bad och inte minst äventyr. På savannen samsas lejon med elefanter, flodhästar och horder av zebror och gnuer. Mindre än en timmes flygresa bort slår Indiska Oceanens smaragdfärgade vågor mot kritvita stränder på kryddön Zanzibar.

”You are lucky!” väser safariguiden ur mungipan utan att släppa blicken från savannens högvuxna gräs.

Bara minuterna innan har vi i tysthet funderat på om djuren har tänkt komma strykandes längs grusvägen eller om de i bästa fall syns på långt håll, i kikare. Svaret låter inte vänta på sig, för plötsligt får även vi syn på det guiden upptäckt för länge sedan: en gepardhona. Med sänkt huvud och siktet inställt på en gasell, frejdigt betandes och lyckligt omedveten om faran som lurar sekunder bort.

Det fläckiga kattdjuret tar sats, accelererar och lagom till att adrenalinet börjat rusa runt i våra kroppar är bytet fällt och fyra små jepardungar tultar fram till dagens skrovmål. Vi har bara varit på safari i någon timme, av totalt sex dygn.

Tanzania, Östafrikas största land, bjuder på en svårslagen kombination i turistväg: världens kanske allra bästa safariresor och ljuvliga bad på kusten.

En sådan här tripp inleds med fördel i inlandet, i någon eller några av Tanzanias nationalparker.

Till berömda Serengeti kommer människan på djurens villkor, detta är deras boning – även om delar av mänskligheten med brått mod försökte sig på att bygga en motorväg rakt igenom parken för bara något år sedan.

Det fordras inte många mils skumpande längs nationalparkens dammiga grusvägar innan man inser varför Disney hämtat inspiration från just det afrikanska djurlivet till sina figurer. Raggiga hyenor som girigt stryker kring aset efter en impala, vårtsvin med sina trynen bökandes i den frodiga marken. Stora flockar med zebror och gnuer. Flodhästrumpor som sticker upp ur grumliga vattenhål och gängliga giraffhalsar nedstuckna i krumbuktande akacior. Man bara väntar på att Lejonkungens Zimba ska komma vandrandes över savannen. Och tänk att det gör han plötsligt – och det i stor flock!

Vi får veta att i parken huserar ett par lejonflockar, och de brukar hålla sig till samma område. Safarijeeparna pilar kors och tvärs över vägarna i jakten på högvilt – och ser man flera bilar som står på kö kan man vara säker på att något spektakulärt är i görningen. Elefanter med ungar, en leopard som sträcker ut sig i solgasset eller ett kopulerande lejonpar.

Boendealternativen i Tanzanias nationalparker är många och varierar i standard – här finns allt från enkla campingplatser till lyxigare tältvarianter med betonggjutna golv, varmvatten och dusch. Ytterligare ett snäpp upp i rang ligger lodgerna, med alla moderna faciliteter man kan begära av ett flerstjärnigt hotell.

I skymningen går färden vidare mot vår bush camp där det bjuds på middag och öl vid öppen lägereld. Därefter blir vi eskorterade hem till tältet av en säkerhetsvakt utrustad med pilbåge – utifall att savannens rovdjur plötsligt skulle dyka upp i mörkret. Vi somnar in till ljudet av syrsor, drömmer om närgångna lejonvrål – och vaknar upp till apornas morgongonggong.

Efter nästan en hel veckas kuskande på savannen – där vi på sista dagen till slut får se den sällsynta och utrotningshotade svarta noshörningen, och därmed kan briljera med att ha sett alla djuren i ”the big five”, går färden vidare mot Zanzibar. Detta är ön utanför fastlandets kust som gjort sig känd för sina bländvita stränder och turkosa hav. Ett perfekt ställe att låta safariturens otaliga adrenalinkickar sjunka in – samtidigt som man njuter av sol, långa bad, snorkelturer och fantastiska middagar med öns många kryddor som bas.

Fakta Safari & Zanzibar

Tanzania är ett av de populäraste safariländerna i världen, framförallt känt för sitt djurliv. Merparten av djuren lever i nationalparker, där Serengeti är den mest berömda. Här finns gott om djur året om och goda möjligheter att se ”The Big Five” – lejon, elefant, buffel, leopard och noshörning.  I Serengeti kan man också uppleva den stora migrationen då mer än en miljon gnuer och hundratusen zebror deltar i vandringen efter vatten och bete. Migrationen sker i en stor cirkel mellan Serengeti och Masai Mara i Kenya. Andra populära nationalparker (under en safariresa besöker man ofta minst ett par), är Lake Manyara, Ngorongorokratern och Tarangirie. Djur finns det ofta gott om året runt, men undvik att resa dit under regnperioden april-maj.

Många safariresor avslutas med några dagar på ön Zanzibar i Indiska Oceanen utanför Tanzanias kust. Turismen på Zanzibar har exploderat de senaste tjugo åren, men det går fortfarande att hitta orörda pärlor med milsvid, nästintill orörd strand. Nungwi, på nordöstkusten, är en av de större turistorterna med hotell, barer och ett litet, men sparsmakat nattliv. Under 1800-talet var ön en viktig handelsplats för guld, kryddor, elfenben och slavar. I huvudstaden Stone Town finns många historiska lämningar kvar från den här eran, med pampiga hus och snidade trädörrar. I de trånga gränderna pågår ständig kommers med kryddor, tyger och målningar. Ett givet utflyktsmål under vistelsen, liksom någon av de många kryddplantagen. Fisket på Zanzibar lockar också folk från hela världen.

Publicerat i Metro 2012-01-27

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *