Ramadan värd miljarder för den svenska handeln

Idag inleds fastemånaden Ramadan. Enligt Svensk Handel omsätter den muslimska högtiden över en miljard kronor i dagligvaruhandeln. För handlarna i Malmö är ramadan en av årets största högtider, efter julhelgen.

Tomma hyllor och svidande kritik. När City Gross öppnade sin stormarknad i Rosengård, Malmö, för nio år sedan var man inte förberedd på konsumenternas anstormning inför den muslimska fastehögtiden ramadan.

– Vi brände oss rejält och hade överhuvudtaget ingen känsla för vilka varor som efterfrågades. Till exempel hade vi köpt in en massa vinblad som aldrig gick åt, medan andra varor tog slut direkt, berättar Henrik Grahm, biträdande butiksansvarig.

I år är butiken väl förberedd inför den månadslånga högtiden som inleds idag, den 20 juli.

– Vi har tagit hjälp av kunder och anställda och försöker öka vår kännedom om vad som efterfrågas. Trycket är stort på varor som fetaost, inläggningar, alkoholfri öl och sötsaker. Vi köper även in nya märken. Ibland kommer det kunder som ätit något speciellt i sina hemländer. Då är det kul att kunna erbjuda den maten i vårt sortiment.

Inför ramadan ändrar City Gross om i sin butiksinredning så att särskilt populära varor får en framhävd plats – lite som under en julskyltning. Ett särskilt reklamblad med fokus på högtiden distribueras också till kunderna.

-Omsättningen under ramadan ökar helt klart, även om jag inte har några exakta siffror. Men efter julen är detta en av våra största högtider.

Enligt Svensk Handel uppgår den totala konsumtionen under ramadan till mellan 1,3–1,6 miljarder i Sverige. I genomsnitt ökar matkostnaderna med 1700 kronor per person. Sedan några år arbetar branschorganisationen aktivt med att informera handlarna om helgdagar som firas av utlandsfödda svenskar i syfte att generera nya kundgrupper och tillmötesgå konsumenternas önskemål.

– Tidigare hade handlarna åsikten ”de äter ju inte ens”, men idag har de flesta insett att detta är en köpstark kundgrupp, säger Meta Troell, omvärldsanalytiker på Svensk Handel.

– Visst, det äts inte när solen är uppe, men på kvällarna är det stora kalas. Man bjuder släktingar och vänner. Det är ju det som är traditionen med ramadan. Genom att skylta i sin butik med symboler och färger som är aktuella, visar handlarna att de vet att det är ramadan och vill vara med och uppmärksamma högtiden.

Hos Özen Allfrukt i Malmö är det ingen nyhet att ramadan skapar god sifferstatistik. Precis som för City Gross är detta den stora högtiden efter julen. Butiken har eget styckeri med ett stort utbud av halalslaktat kött och ett baklavabageri där det bakas sötsaker som är vanliga i Mellanöstern och på Balkan.

Just i år är Orhan Yildirim, butikens inköpsansvarige, dock lite orolig. Ramadans start flyttas 11 dagar bakåt varje år jämfört med året dessförinnan. Årets tidiga start gör att han inte har vågat bunkra upp i butiken.

– Det är mitt under semestern, och vi vet inte hur många muslimer som passar på att åka till sina hemländer. Därför väntar vi in i det sista med att skylta och exponera populära produkter, säger han.

Några som inte varit lika snabba som matvarukedjorna att haka på i ramadankommersen är inrednings- och leksaksbutikerna.

– Det här är en högtid då man gör fint hemma och köper leksaker till barnen, vilket butikerna inte alltid tänker på, säger Meta Troell.

Vad måste finnas på bordet hos dig under Ramadan?

Nasira Shakeela, 43 år, Rosengård. Jobbsökande.

– Lammkött, fisk och kyckling. Och dricka! Vatten, coca cola, mjölk och yoghurt. Jag handlar mycket mer mat under ramadan än resten av året.

Cecilia Rihani, 38 år, Rosengård. Företagare inom verkstadsbranschen.
Vi har ett par standardrätter. Linssoppa, ris och kyckling. Och fattoush, sallad med tomat, gurka, persilja, grön paprika, rostade brödbitar och vinäger. Det blir lite festligt varje dag!

Fatima Rihani, 10 år, Rosengård.
Smågodis och glass! Och så gillar jag klubbor.

Burim Beciri, 21 år, Rosengård. Arbetssökande.
– Det viktigaste är att man äter mat från det land, den kultur man kommer ifrån. Jag är från Kosovo. Där äter vi till exempel kött och risfyllda paprikor och tomater under ramadan.

Hisham Ali Hussein, 67 år, Rosengård, pensionär.
Man börjar med dadlar, det är bra för magen och för blodet. Sedan något att dricka, mjölk eller juice. Sedan äter jag soppa. Det måste vara lätt mat under ramadan, mycket frukt och grönsaker.

På samma bild:

Akhtar Zadran, 32 år, Rosengård.

– Kött, grönsaker och baklava.

och Babrak Akbari, 36 år, Hindby.

– Vi gör en speciell gryta, Karaie med kött, tomat, lök och kryddor. Under ramadan åker vi och handlar nästan varje dag. Frukt, läsk, the och kakor blir det oftast.

Ramadan

Ramadan inleds i år den 20 juli. Under fastemånaden avstår praktiserande muslimer från att äta,  dricka, ha sex och röka under dygnets ljusa timmar. Syftet är att de som fastar ska begrunda islams budskap, att man ska lära sig tålamod och ödmjukhet. Det bor omkring 300 000 muslimer i Sverige. Hälften av dessa beräknas vara aktivt troende. Fastemånaden avslutas med tredagarsfesten eid al-fitr.

Publicerat i Dagens Nyheter 2012-07-20

web-nyhet-ramadan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *