Kom i form med japanska trenden Tabata

Ont om tid, men ändå sugen på att träna – och dessutom göra det hårt? Då ska du lägga ordet tabata på minnet. Så stavas den senaste flugan på gymmen

Stefan Alexandersson driver Friskvågen Wellness Center i Varberg. Genom åren har han sett hur träningstrender har kommit snabbt och försvunnit lika fort. Men den senaste träningsformen, tabata, tror han är här för att stanna.

– Folk ställer allt högre krav på effektivitet idag, de har mindre tid och vill ha korta, intensiva träningspass.

Högintensiv konditions- och styrketräning som är över på drygt en kvart och ger minst lika mycket effekt som ett timslångt träningspass på lägre intensitet. Det låter nästan för bra för att vara sant, men det är vad tabata handlar om.

– Egentligen är det inget nytt. Tabata är en form av intervallträning, och det är känt sedan länge att just intervaller ger bra effekt på träningen, oavsett om det handlar om friidrott, cykling eller styrketräning, säger Stefan Alexandersson.

Just den här intervallmetoden är döpt efter en japansk vetenskapsman och handlar om att man i tjugo sekunder tränar så hårt man kan för att sedan vila i tio sekunder. Övningen upprepas sammanlagt åtta gånger.

Att träningsformen är i ropet just nu tror Stefan Alexandersson beror just på tidsbrist och att folk gärna vill träna under kortare tid.

– I dagens stressade samhälle har folk inte tid att träna länge. Dessutom har många svårt att motivera sig till långa träningspass. Därför har vi lagt in ett antal halvtimmespass som vi kallar menypass.  Då ges även möjligheten att kombinera. Tabata passar till exempel perfekt i kombination med spinning.

Annelie Markinhuhta började lägga in tabata i sin inlinesträning för några år sedan. Som instruktör på Friskvågen använder hon numera metoden även när hon leder cross fit-pass i grupp eller coachar enskilda medlemmar i personlig träning.

– Vi arbetar mycket med traditionella kroppsviktsövningar, som armhävningar, upphopp och sit ups under sammanlagt 16 minuters effektiv träning fördelat på fyra set. Med vila och nedvarvning landar ett pass på 20-25 minuter, berättar hon.

Tempot är det viktigaste på ett tabatapass, att belasta hjärtat med övningar som engagerar många muskelgrupper.

– Ju högre puls desto bättre förbränning. Belastningen kommer i andra hand. Jag brukar rekommendera att man kör ett eller två pass i veckan och att man dessutom kombinerar med annan träning.

Enligt Annelie Markinhuhta är tabatapassen utan tvekan den tuffaste träningen man idag erbjuder.

– Det är ett unikt träningsupplägg med fokus på både uthållighet och explosivitet, och där man under passet kan komma upp i 90 procent av sin maxpuls. Det är lite med skräckblandad förtjusning som folk kommer till de här passen. Samtidigt vet de att tiden är begränsad och orkar då pressa sig lite mer. Efter ett pass brukar alla gå ut genom dörrarna med ett leende på läpparna!

Publicerat i Göteborgs-Posten 2011-11-02. Foto: Nicklas Elmrin.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *