”Jag har gjort allt jag drömt om”

Det är mycket Håkan Hellström nu. I höstas firade han tioårsjubileum, släppte en ny platta och en biografi. På Grammisgalan kammade han hem tre priser, bland annat som årets bästa artist. Nu pågår tre månaders intensivt turnerande med flera stopp i Skåne.

Det har gått drygt tio år sedan Håkan Hellström klev in i svenska folkets hjärtan. Sedan dess har han gett otaliga konserter och släppt sju album, senast kritikerrosade Två steg från Paradise som kom i samband med jubileet i höstas. Göteborgs egne popprins är inte en man som tar framgångarna för givna, men den här gången hade han på känn att det skulle gå bra.

–Jag var nog mindre förvånad än jag brukar,  jag kände tidigt att låtarna stack ut och var rätt säker på att de skulle uppskattas, säger han.

Så blev också det varma mottagandet av plattan ett av hans starkaste minnen från förra året, liksom spelningen på Way out West i Göteborg, där han framförde sin debutplatta Känn ingen sorg för mig Göteborg från början till slut.

Även om 2010 var speciellt på många sätt, finns det goda chanser till minnesvärda höjdpunkter även det här året. Cirkus Hellström har precis börjat rulla längs de svenska landsvägarna igen och den 26 februari spelar han på KB i Malmö.

– Det var på KB jag gjorde min första konsert på min allra första turné. Jag blev så väldigt överrumplad när jag såg 4-5 killar som stod och sjöng med i varenda låttext längst fram vid scenen. Det vägde tungt, jag blev nästan chockad och minns att jag tänkte ”hur har de kunnat komma över min platta?!”.

Utöver Malmö går vårens turné bland annat även till Lund, Kristianstad – samt till Köpenhamn och Århus i Danmark.

– Jag har gjort en del spelningar i Danmark tidigare, som på Roskildefestivalen. Precis som i Norge är det många i min egen ålder som kommer och lyssnar. I Sverige är det annorlunda, allt från 13-åringar till väldigt mycket äldre lyssnar på min musik. Jag vet faktiskt inte varför det har blivit så, det finns ingen strategi eller så – jag bara spelar min musik, förklarar han.

Inför turnén har han i vanlig ordning jobbat hårt för att få till den rätta mixen.

– Den här gången har vi tagit fram flera olika låtlistor, så att vi kan variera oss lite mer. Det är himla kul med bandet, många är gamla kompisar som hängt kvar. Från början var det någon som ville spela kongas, sedan tänkte jag att ”saxofon kan vara rätt kul”. Nu senast har jag fått in en körsångare som jag gärna vill ha med. Vi växer hela tiden.

Turnerande är en viktig del i Håkan Hellströms liv, även om det har ändrats en del sedan han fick egen familj.

– Kicken som man får under spelningarna är helt fantastisk. Efteråt är man i sjunde himlen, jag får umgås med mina kompisar, vi kanske spelar pingis eller bara tar det lugnt. Tidigare brukade jag stanna borta när jag turnerade. Nu åker jag hem en del, det har blivit annorlunda sedan man fått ett liv som väntar där hemma också.

Själv säger han sig ofta stå långt bort från det enorma maskineri som hans namn har skapat. Men visst blir han fortfarande överväldigad när han får fina recensioner eller vinner priser, som på Grammisgalan i januari då han bland annat utsågs till årets artist.

– Det är alltid roligt och jag är enormt tacksam. Samtidigt kommer jag aldrig att vänja mig vid att bara få beröm.  I den här branschen blir man antingen hyllad eller så får man ta stryk. Det är så det funkar bara.

I början hade han svårt att hantera alla toppar och dalar och kände ofta en osäkerhet inför framtiden.

– Jag var rädd och tyckte bara att det var roligt i perioder – och så hade jag andra band som stal uppmärksamheten. Nu är det roligt hela tiden. Samtidigt är jag inte utbildad till något, har inga andra kvalifikationer. Det finns liksom ingen plan B.

Inom en snar framtid har han planer på att göra en film baserad på sin musik tillsammans med författaren Peter Birro. Fler plattor lär det också bli så småningom, men Håkan Hellström tycks numera ta det hela med ro.

– Jag har tolkat Sven-Bertil Taube och spelat samba i Rio de Janeiro. Jag har gjort allt jag drömt om och nu finns det inte längre några mål kvar.

Publicerad i Metro Hela Helgen 2011-02-18

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *