”Allt blir lättare när man vet vad man vill”

Hon har ett ”riktigt” jobb, som terrorexpert vid världens största säkerhetsorganisation. Vid sidan om är hon även framgångsrik deckarförfattare. Men det är mest ”på skoj”. Kristina Ohlsson, aktuell med sin tredje kriminalroman, låter ingen tid gå till spillo.

”Hur hinner du med allt” är en fråga som Kristina Ohlsson vant sig vid att få svara på i intervjusammanhang. Den är inte helt obefogad. Här har vi 32-åringen som i början av april kom ut med sin tredje bok ”Änglavakter”, och som parallellt med det gör karriär som terrorexpert på OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete, i Wien. Har hon möjligen fler timmar på dygnet än oss vanliga döda?

– Nej, jag tummar inte på min fritid. Jag bakar, umgås med vänner, tränar och vardagsnjuter som alla andra. Däremot är jag ruskigt effektiv när jag jobbar.

Det är en förklaring. En annan är att Kristina Ohlsson alltid har varit mycket målmedveten. Skrivit har hon gjort ända sedan hon var liten, det var hennes stora fritidsintresse när kompisarna föredrog att spela fotboll eller utöva andra idrotter.

– Jag har aldrig vuxit ifrån mina barndomsintressen utan har haft kvar mina mål. Det har varit en väldig hjälp, allt blir mycket lättare när man vet vad man vill, säger hon och utvecklar lite till:

– För att lyckas ska man veta någorlunda vilken riktning i livet man vill ha och renodla det man gör på vägen dit. Vill du jobba med internationell politik så gör du det och inget annat. Skriv inte tre uppsatser i biologi på vägen.

Själv säger hon sig ha följt en extremt tydlig, röd linje – inte bara i författarskapet utan även i det ”riktiga” jobbet, som terrorexpert. Efter att ha gått ut gymnasiet flyttade hon 1998 från barndomsstaden Kristianstad till Stockholm och Göteborg för att utbilda sig till statsvetare. Länge funderade hon på att doktorera i statsvetenskap, gärna inom favoritämnet Israel-Palestina, men sedan dök andra möjligheter upp. På sitt cv har hon idag meriter från Utrikesdepartementet, hon har jobbat som säkerhetspolitisk analytiker på Försvarshögskolan och inte minst Säpo.

När hon sökte jobbet i Wien var hon tillfälligt utlånad av Säpo till svenska ambassaden i Bagdad där hon som attaché jobbade framförallt med politisk bevakning och kvinnors rättigheter. I Wien kommer hon att bli kvar i ett år, om inte kontraktet förlängs.

– Det kan låta mer spännande än det är. Egentligen är det mycket skrivbordsjobb. Ett jobb, där jag måste hålla mig till sanningen och där det inte går att blaja runt – till skillnad från författarskapet. Mina böcker består av ren fiktion, förklarar hon.

Det får man åtminstone hoppas. ”Änglavakter” handlar om fenomenet snuffilm, en typ av film där människor påstås ha dödats framför kameran för filmens skull.

– Det har aldrig gjorts något beslag av en sådan här film någonstans i världen. Ändå har fenomenet fått väldigt mycket uppmärksamhet. Enligt ryktena ska det handla om rika män som gör den här typen av beställningar, medan offren ofta är personer som inte saknas av någon, till exempel uteliggare. Jag tyckte att det var ett klockrent tema för en bok.

Kristina Ohlssons tre första böcker har inte tagit mycket mer än ett år stycket att skriva och det lär komma fler inom en snar framtid.

– En fjärde är redan på gång och jag har ytterligare 5-6 idéer.. Visst gick mycket av min lediga tid på kvällar och helger åt till att skriva i början, men nu tycker jag att det blir lättare och lättare i takt med att jag lär mig behärska hantverket bättre. Plus att jag i samband med de två senaste böckerna kunnat ta tjänstledigt drygt en månad.

Som relativt nybliven författare har hon redan hunnit få fina utmärkelser, som Stabilopriset som årligen delas ut av bokhandlare från Skåne till spänningsromaner. Förra året nominerades hon även till tävlingen Årets bästa kriminalroman av Svenska Deckarakademin..

Samtidigt som hon röner stora framgångar inom författarkretsar, drömmer hon vidare och planerar för nästa mål i livet.

– Jag har rest mycket i Mellanöstern och fascineras av konflikten i Israel. Varför är en konflikt i ett så sjukt litet område viktigast i hela världen? Om tio år jobbar jag med de här frågorna.

Det finns ingen anledning att tvivla på att det blir just så.

Publicerad i Metro Hela Helgen 2011-05-20

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *